Тази рецепта ми я подари любимата Цвети и съм правила сладките няколко пъти, с небивал успех. Лесни са и няма някаква философия на бухване или други деликатни процеси.
Трябват ти:
Брашно - 600 грама
Яйца - 2 бр.
Масло - 140 грама
Мед - 180 грама
Захар - 160 грама
Канела - 1 чаена лъжичка
Джинджифил - 1 чаена лъжичка
Карамфил - 1 чаена лъжичка
Индийско орехче - 1/4 чаена лъжичка
Бакпулвер - 1/2 чаена лъжичка
Сода - 1/2 чаена лъжичка
Сол - 1/4 чаена лъжичка.
Маслото, захарта и меда се загряват на котлона, докато се стопят. След като леко изстинат, се добавят подправките, а след още малко време и двете яйца. В отделна купа се смесват брашното, набухвателите и солта. При тях постепенно се изсипвя медената смес и се бърка, докато се получи тесто. Слагате тестото за 40 минути в хладилника да се изстуди. После го разточвате и с формички или с фантазия изрязвате сладки. Пекат се 10-12 минути в предварително загрята фурна до 170 градуса. Внимавате да не ги препечете, защото стават корави като тухли. Може да украсите с айсинг, който понятие си нямам как се прави :-)
Весела Коледа и радост за децата!
Няма коментари:
Публикуване на коментар