събота, 28 декември 2024 г.

Коледни сладки с джинджифил и канела

 Тази рецепта ми я подари любимата Цвети и съм правила сладките няколко пъти, с небивал успех. Лесни са и няма някаква философия на бухване или други деликатни процеси.

Трябват ти:

Брашно - 600 грама

Яйца - 2 бр.

Масло - 140 грама

Мед - 180 грама

Захар - 160 грама

Канела - 1 чаена лъжичка

Джинджифил - 1 чаена лъжичка

Карамфил - 1 чаена лъжичка

Индийско орехче - 1/4 чаена лъжичка

Бакпулвер - 1/2 чаена лъжичка

Сода - 1/2 чаена лъжичка

Сол - 1/4 чаена лъжичка.

Маслото, захарта и меда се загряват на котлона, докато се стопят.  След като леко изстинат, се добавят подправките, а след още малко време и двете яйца.  В отделна купа се смесват брашното, набухвателите и солта.  При тях постепенно се изсипвя медената смес и се бърка, докато се получи тесто.  Слагате тестото за 40 минути в хладилника да се изстуди.  После го разточвате и с формички или с фантазия изрязвате сладки.  Пекат се 10-12 минути в предварително загрята фурна до 170 градуса.  Внимавате да не ги препечете, защото стават корави като тухли.  Може да украсите с айсинг, който понятие си нямам как се прави :-)

Весела Коледа и радост за децата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар