понеделник, 7 септември 2015 г.

Свинско с прясно зеле

Трябват ти една средно голяма зелка, кило свинско на хапки (или свински гърди или ребърца с кокал, но при тях месото е по-тлъстичко. Чудно за зелето, но лошо за талията), един домат, олио - 1 кафена чашка, дафинов лист, кимион на зърна, бахар, черен пипер, червен пипер и сол.

Първо нарязваш зелката и я вариш 20-тина минути.

Докато зелето се вари, запържваш месото в тиганче с олиото. Не му трябва много пържене - по няколко минутки от двете страни, леко да се зачерви и да си пусне от сланинката.

Отцеждаш зелето, като си запазваш една водна чаша от сока. Смесваш в тава месото от тигана и отцеденото зеле, прибавяш водната чаша сок от варенето, настъргания домат и всички подправки. Покриваш тавата с фолио и печеш 30-40 минути на по-силна фурна. След това махаш фолиото, разбъркваш и печеш на горен реотан, докато прецениш - още 15-тина минути. Но го наблюдавай - изгорялото зеле е доста гадно на вкус.

На червен пипер носи, така че може хубавинко да го ръснеш - примерно супена лъжица.

Добър апетит!

Между другото, става чудесно и с пиле. Процедурата е същата.

По-вкусно е, ако се пече на умерена фурна в гювеч, ама кой има време да го чака!

Няма коментари:

Публикуване на коментар