Много просто ястие, но напоследък е трудно да се намери хубав зрял боб. Или е от Балканската война, или е с дебела ципа и няма увиране! Нищо де! Няма да се обезкуражаваме.
За бобът трябва да знаеш четири златни правила: кисне се поне един ден предварително в купа с вода, ври дълго, сменя му се водата, соли се чак накрая.
Трябват ти зрял боб, морков, червена чушка, глава лук, целина глава (не е задължителна). Олио, джоджен, девесил, червен пипер, лъжица брашно, сол.
В дълбока тенджера изсипваш боба, който си накиснал предния ден. Пълниш с вода, да е поне 4-5 пръста над боба. Пускаш котлона и вариш. Когато поври 10-тина минути, изхвърляш водата и наливаш нова гореща. Процедурата се повтаря поне 2-3 пъти. На четвъртия в горещата вода при боба прибавяш лукът на ситно, моркова, целината (парче де, не цялата глава!) и чушката на кубчета, джоджена и девесила. Да поври половин час, докато морковът се свари.
В тиган загряваш 5-6 лъжици олио. Изсипваш супена лъжица червен пипер и супена лъжица брашно и бъркаш, докато цвръцнат (2-3 минутки). Тази запръжка изсипваш в тенджерата с боба. Ще се чуе малко шумно изсъскване. Разбъркваш тенджерата, солиш на вкус и ядеш.
И тук има безбройни вариации - с чубрица, с беконче, с наденица, с чесън. Аз харесвам тази рецепта, защото си е семейната. Върви добре с люти чушки, сирене и прясна питка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар