В гювече и камък да сготвиш, пак ще стане вкусен. Понеже в чужбина нямат гювечета, тава за готвене с капак ще свърши също работа. Или пък обикновена тава, покрита плътно с алуминиево фолио.
За две порции ти трябват две лъжици мазнина (олио, зехтин или масло), половин кило бяло краве сирене, два домата, две по-дребни чушки, две яйца, черен пипер, чубрица, магданоз и червен пипер.
Мазнината - на дъното на съда, сиренето се нарязва на филии - ред сирене, ред домат, ред сирене, ред домат. Отстрани полагаш чушката, почистена без семките и разполовена на две. Оригиналната рецепта е с люта чушка, но ако лютото не ти понася, може и със сладка. Поръсваш с подправките - черно пиперче и чубрица, и печеш за около 20-тина минути в умерена фурна. Когато е готово, махаш капака/фолиото и чукваш отгоре яйцата - по едно за всеки съд, ако правиш две отделни гювечета. Връщаш във фурната и печеш още 5 минутки, колкото да стегне яйцето. Поръсваш с червения пипер и готово!
Няма коментари:
Публикуване на коментар