вторник, 25 август 2015 г.

Таратор

Прекрасн лятна супа, която става и за пиене, и за ядене. А за правене е по-лесна и от циганската баница.

За две порции ти трябват две краставици, кофичка кисело мляко, няколко стръка копър, чесън - скилидка-две, в зависимост от това дали си ултрас или не по отношение на миризмите, сол и зехтин/олио. Ако си перфекционист ще ти трябват и две супени лъжици счукани орехи. Но това е в случай, че изпипваш всичко като шеф във френски ресторант.  У нас един не яде чесън, друг-копър, та сме го правили и само с краставици, мляко и зехтин. 

Измиваш краставиците, обелваш ги и ги накълцваш на кубчета.  Прибавяш млякото. Разреждаш със студена вода според това колко рядък го искаш. Ако го обичаш по-гъст, може да сложиш две кофички кисело мляко, без вода. Посоляваш. Смачкваш чесъна с преса направо в купата и накълцваш копъра. Разбъркваш добре. Поливаш със зехтин. Накрая в средата за красота и вкус добавяш счуканите орехи. Това е! Не е философия, но можеш да впечатлиш даже Ню Йорк, дето преди години жулеха краставици във всичко, че даже и в мартинито!

Някои стържат краставиците на ренде, но на мен така не ми харесва, защото не хрускат.  Някои пък правят гурме-таратор със запечени кедрови ядки, вместо с орехи. Единствената модификация, която напоследък ми е допаднала, е да прибавиш малко мента в таратора. Така попадаш на хладни ментови взривове, докато ядеш! М-м-м!




Няма коментари:

Публикуване на коментар