Гювечът се прави с всичко, което можеш да откъснеш в лятната градина. Ако може и едно прасе да си набереш, най-добре. Може да е постен или с месо. Ако е постен, прескачаш първата фаза, която долу обяснявам.
Трябват ти свинско или пилешко месо на хапки, глава лук, чесън, чушка, домат, патладжан, зелен боб, бамя, картофи, моркови, целина от главата. Подправките са олио/зехтин, бахар, черен пипер на зърна, червен пипер, млян кимион, дафинов лист, сол. Нарочно не казвам колко - ако харесваш повече зелен боб - сложи повече зелен боб. Ако картофи - картофи. Ако пропуснеш някой от зеленчуците, пак ще стане манджа за чудо и приказ.
Първо си подготвяш продуктите - нарязваш картофите и патладжана на кубчета, лукът и чушката - на ситно, морковите - на търкала, целината и домата - на кубчета, чесъна на цели скилидки.
С месо: загряваш тигана с мазнината - ако е свинско и е тлъстичко - около 5-6 лъжици олио. Ако е пилешко, с още допълнителни 2-3 лъжици мазнина. Запържваш месото, леко да се зачерви. Добавяш лука, после след минутка-две - чушката, после - домата и чесъна. Задушаваш на бавен огън. През това време слагаш в тавата картофите, морковите, зеления боб, бамята, целината, патладжана и ги размесваш със сол на вкус.
Без месо: Започваш направо от лука и нататък е същото.
Добавяш в къкрещата смес подправките и разбъркваш. Добавяш чаена чаша с гореща вода. Да поври така 2-3 минути. След това изсипваш сместа с месото при суровите нарязани зеленчуци в тавата. Разбъркваш хубаво. Покриваш с капак или фолио и печеш на умерена фурна около час - час и половина. Ще разбереш, че е готово, когато картофите и морковите са омекнали.
Махаш капака и запичаш на горен реотан още 10-тина минутки. Малко е хамалогия и с много продукти, но е супер вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар