вторник, 6 януари 2015 г.

Крем-супа от праз и картофи

Свари няколко картофа и пръчка-две праз, нарязан ситно в литър и половина подсолена вода.  Когато картофите омекнат (това се проверява, като ги бодеш с вилица, знаеш), смилаш всичко, заедно с водата, в която е вряло, в кухненския робот.  Докато мелиш, добавяш водна чаша ГОРЕЩО прясно мляко. Важно е да е горещо, защото ако не е, супата заприличва на лепило - гумирана и жилава.  Връщаш смляната смес в тенджерата. Прибавяш сол, черен пипер и индийско орехче на прах.  Добавяш масло колкото цигарена кутия.

В дълбока тенджера загряваш олио. Нарязваш няколко филии хляб на кубчета. Запържваш хляба и прибавяш малко сол. Можеш да поръсиш крутоните с червено пиперче или чубрица, но аз ги предпочитам натурални.

И така - супата - в купи, крутоните отгоре и може да прибавиш бучка сирене. То нали у нас всичко със сирене ядем, даже и сиренето. Ако е лято и има магданоз, можеш да нарежеш малко пресен при сервирането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар