понеделник, 5 януари 2015 г.

Ориз с праз и гъби

Нарежи една пръчка праз на ситно. Изчисти гъбите от пънчетата (количеството е въпрос на вкус), измий ги и ги нарежи на филии.  Измий много хубаво две водни чаши ориз. Много хубаво означава да престане да пуска бяла вода. Отцеди ориза добре.

В дълбок тиган загрей един юмрук масло. Когато се разтопи, изсипи вътре ориза и задуши, докато стане прозрачен.  Добави праза, посоли го и задушавай под капак, като разбъркваш, за да не загори. След 2-3 минути задушаване прибави гъбите. Продължавай да бъркаш и да задушаваш. Гъбите пускат много вода. Когато водата изври, добави 5 водни чаши вода, която предварително си кипнал с парче бульон в нея. Разбъркай, посоли пак и поръси с черен пипер.

Всичко това го изсипи внимателно в тава за печене и печи, докато водата изцяло се попие от ориза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар