Трябват ти около половин кило кайма, 6-7 средно големи картофа, глава лук, червена чушка, два моркова, чубрица, червен пипер, черен пипер, сол и олио, магданоз.
За заливката ти трябват 2-3 яйца и кофичка кисело мляко.
Обелваш картофите и морковите и ги нарязваш на кубчета направо в тавата, в която ще печеш мусаката.
Пускаш фурната да се загрява.
Нарязваш на ситно главата лук и чушката.
Слагаш голяма тенджера на котлона с 5-6 супени лъжици олио. Задушаваш лука 1-2 минути. После прибавяш чушката и задушаваш още 2-3 минути. Прибавяш каймата и намаляваш котлона. Бъркаш, докато каймата се раздроби равномерно и се задуши цялата (да няма розови петна). Прибавяш подправките - сол, червен пипер, черен пипер и чубрица. Добавяш водна чаша гореща вода.
Изсипваш сместа при картофите и морковите. Печеш на умерена фурна, докато картофите омекнат.
През това време разбиваш яйцата с киселото мляко. Посоляваш сместа.
Вадиш тавата и заливаш със сместа, като с лъжица я разстилаш по-равномерно, да покрие цялата тава.
Запичаш на по-горно ниво във фурната, докато хване кафява коричка. Сервираш с кисело мляко и пресен магданоз.
Аз не обичам домати в манджите, но някои слагат на мусаката домат. Понякога слагам вътре патладжан - става по-пикантно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар