четвъртък, 11 декември 2014 г.

Мусака

Трябват ти около половин кило кайма, 6-7 средно големи картофа, глава лук, червена чушка, два моркова, чубрица, червен пипер, черен пипер, сол и олио, магданоз.

За заливката ти трябват 2-3 яйца и кофичка кисело мляко.

Обелваш картофите и морковите и ги нарязваш на кубчета направо в тавата, в която ще печеш мусаката. 

Пускаш фурната да се загрява.

Нарязваш на ситно главата лук и чушката. 

Слагаш голяма тенджера на котлона с 5-6 супени лъжици олио.  Задушаваш лука 1-2 минути. После прибавяш чушката и задушаваш още 2-3 минути. Прибавяш каймата и намаляваш котлона.  Бъркаш, докато каймата се раздроби равномерно и се задуши цялата (да няма розови петна).  Прибавяш подправките - сол, червен пипер, черен пипер и чубрица.  Добавяш водна чаша гореща вода.

Изсипваш сместа при картофите и морковите.  Печеш на умерена фурна, докато картофите омекнат.

През това време разбиваш яйцата с киселото мляко.  Посоляваш сместа.

Вадиш тавата и заливаш със сместа, като с лъжица я разстилаш по-равномерно, да покрие цялата тава.

Запичаш на по-горно ниво във фурната, докато хване кафява коричка. Сервираш с кисело мляко и пресен магданоз.

Аз не обичам домати в манджите, но някои слагат на мусаката домат.  Понякога слагам вътре патладжан - става по-пикантно.





Няма коментари:

Публикуване на коментар