Изсипваш 800 гр. брашно в голяма купа. Това е малко повече от 2/3 от пакета. Добавяш:
- равна чаена лъжичка сол;
- чаена лъжичка захар;
- чаена лъжичка сода;
- едно яйце;
- кофичка кисело мляко;
- 1/2 кофичка (същата,която ти е останала от млякото) топла вода.
Размесваш гърмящата смес. Ако е много рядка - досипваш брашно от пакета. Месиш, докато спре да ти лепне по ръцете, но да не става тестото твърдо като камък. Оставяш тестото 10-тина минути да си почине. След това късаш от него топки и ги разточваш на поръсена с брашно дъска. Нарязваш ги на квадрати и пържиш в тиган със силно нагорещено олио.
Най-добре е ако първо разточиш и нарежеш всичко, защото когато започнеш да пържиш, трябва да си над тигана. Бухтите бързо стават и ако ги зарежеш, ще изгорят.
Ако нямаш точилка и дъска, можеш направо да късаш от тестото топчета и да ги разтегляш.
След това мед, сиренце, пу!дра захар, или каквото има под ръка. Секи ден ше ви е неделя сутрин!
Няма коментари:
Публикуване на коментар