четвъртък, 4 декември 2014 г.

Бухти за закуска

Изсипваш 800 гр. брашно в голяма купа.  Това е малко повече от 2/3 от пакета.  Добавяш:
- равна чаена лъжичка сол;
- чаена лъжичка захар;
- чаена лъжичка сода;
- едно яйце;
- кофичка кисело мляко;
- 1/2 кофичка (същата,която ти е останала от млякото) топла вода.

Размесваш гърмящата смес. Ако е много рядка - досипваш брашно от пакета.  Месиш, докато спре да  ти лепне по ръцете, но да не става тестото твърдо като камък.  Оставяш тестото 10-тина минути да си почине.  След това късаш от него топки и ги разточваш на поръсена с брашно дъска. Нарязваш ги на квадрати и пържиш в тиган със силно нагорещено олио. 

Най-добре е ако първо разточиш и нарежеш всичко, защото когато започнеш да пържиш, трябва да си над тигана. Бухтите бързо стават и ако ги зарежеш, ще изгорят.

Ако нямаш точилка и дъска, можеш направо да късаш от тестото топчета и да ги разтегляш.

След това мед, сиренце, пу!дра захар, или каквото има под ръка.  Секи ден ше ви е неделя сутрин!

Няма коментари:

Публикуване на коментар