понеделник, 8 декември 2014 г.

Свинско печено

Love you, Jamie Oliver!  Заради теб се вдъхнових да готвя.

Трябва ти парче свинско вратно филе - около кило и двеста - кило и петстотин, няколко моркова, няколко глави лук, няколко корена пащърнак, една глава чесън, една глава целина, пресен розмарин, прясна мащерка, черен пипер, сол и зехтин.

Изчистваш, обелваш и нарязваш на филии всички зеленчуци и ги нареждаш в тава.  Чесъна не го белиш, а само го начупваш на скилидки и го хвърляш в тавата при другите.  Измиваш парчето свинско и го натъркваш от всички страни със сол и черен пипер.  Слагаш го върху зеленчуците.  Добавяш пресните подправки.  Поливаш със зехтин и с 2/3 водна чаша гореща вода.  Покриваш тавата плътно с алуминиево фолио и печеш на 230-240 градуса около час и половина.  После махаш фолиото, качваш тавата по-нагоре във фурната и дозапичаш около 15 минутки, да получи лека коричка.

Има и сос към това, но аз нещо не съм по сосовете.

Върви прекрасно с туршия или картофено пюре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар