четвъртък, 4 декември 2014 г.

Кекс Лучия

Пускаш фурната да се загрява.

Разбиваш 5 яйца с водна чаша и половина захар.  Когато сместа побелее, добавяш 2/3 водна чаша олио.  След като разбиеш още малко, прибавяш:
- 1 водна чаша прясно мляко;
- 1 пакетче бакпулвер;
- 1 пакетче ванилия;
- брашно, така че да се получи гъста смес като гъст мед.

Предварително намазваш с олио формичката, в която ще печеш и поръсваш с кристална захар.  Изсипваш половината смес във формичката.  Към другата половина добавяш супен лъжица с връх какао. Бъркаш, докато сместа стане равномерно кафява.  Добавяш я във формичката за печене.

Печеш на умерена фурна - 180 - 200 градуса, докато кексът се надуе, стане кафяв и се разпука.

Изваждаш го от формата и поръсваш с пудра захар, ако те влече.

На тази рецепта ме научи леля ми Лучия, която беше голяма кулинарка и красавица (кулинарка до края, красавица - като млада). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар