понеделник, 8 декември 2014 г.

Зелеви и лозови сърми

Трябват ти една глава кисело зеле, лук, чесън, ориз, кайма, чубрица, черен пипер, млян кимион.

Отделяш листата на зелето, изрязваш дебелата част на жилката на всеки лист и ако е много голям - срязваш го на две.

Измиваш 1 водна чаша ориз добре, докато престане да пуска бяло.  Изцеждаш то старателно от водата. 

Нарязваш една глава лук и 2-3 скилидки чесън на ситно. 

Слагаш голяма тенджера на котлона с 4-5 супени лъжици олио и загряваш.  Задушаваш лука и чесъна 1-2 минути, докато станат прозрачни.  Прибавяш ориза и задушаваш и него, докато стане прозрачен.  Прибавяш каймата - около 300-400 грама и бъркаш, докато стане на зърна.  Добавяш една водна чаша гореща вода.  Намаляваш котлона.  Прибавяш подправките и посоляваш.  Когато водата изври от сместа, дърпаш от котлона.

Пълниш всеки лист със сместа.  Най-хубавите сърми са дребнички, а не колкото бебешка глава, щото ни е мързяло да свиваме до безкрай.

На дъното на голяма тенджера слагаш 2-3 листа от зелето, така че да се покрие.  Подреждаш стегнато свитите сърми в тенджерата. Добавяш още 2 чаши гореща вода, затискаш конструкцията с чиния, захлупваш с капак и вариш на бавен огън.  Бавен огън значи котлона да не е на макс, а някъде по средата на градусите си. 

Лозовите се правят по същия начин, но с лозови листа, глупи! Сега не ме карай да повтарям всичко пак, само заради опаковката!


Няма коментари:

Публикуване на коментар