Трябват ти една глава кисело зеле, лук, чесън, ориз, кайма, чубрица, черен пипер, млян кимион.
Отделяш листата на зелето, изрязваш дебелата част на жилката на всеки лист и ако е много голям - срязваш го на две.
Измиваш 1 водна чаша ориз добре, докато престане да пуска бяло. Изцеждаш то старателно от водата.
Нарязваш една глава лук и 2-3 скилидки чесън на ситно.
Слагаш голяма тенджера на котлона с 4-5 супени лъжици олио и загряваш. Задушаваш лука и чесъна 1-2 минути, докато станат прозрачни. Прибавяш ориза и задушаваш и него, докато стане прозрачен. Прибавяш каймата - около 300-400 грама и бъркаш, докато стане на зърна. Добавяш една водна чаша гореща вода. Намаляваш котлона. Прибавяш подправките и посоляваш. Когато водата изври от сместа, дърпаш от котлона.
Пълниш всеки лист със сместа. Най-хубавите сърми са дребнички, а не колкото бебешка глава, щото ни е мързяло да свиваме до безкрай.
На дъното на голяма тенджера слагаш 2-3 листа от зелето, така че да се покрие. Подреждаш стегнато свитите сърми в тенджерата. Добавяш още 2 чаши гореща вода, затискаш конструкцията с чиния, захлупваш с капак и вариш на бавен огън. Бавен огън значи котлона да не е на макс, а някъде по средата на градусите си.
Лозовите се правят по същия начин, но с лозови листа, глупи! Сега не ме карай да повтарям всичко пак, само заради опаковката!
Няма коментари:
Публикуване на коментар