Трябват ти лук, малко чесън, ориз, кайма, олио или зехтин, черен пипер, млян кимион, чубрица и червени или зелени чушки, по-широчки, да стават за пълнене.
Първо добре измиваш ориза - 1 водна чаша, докато престане да пуска бяло. Отцеждаш го добре от водата.
Слагаш на котлона голяма тенджера с 4-5 супени лъжици олио. Когато олиото се загрее, хвърляш вътре една глава лук, нарязана на ситно и 3-4 скилидки чесън, също наситнени. Задушаваш минутка-две, докато стане прозрачно. След това прибавяш вътре ориза и бъркаш, за да не залепне за дъното, пак минутка - две, докато стане и той прозрачен. Прибавяш каймата - около 300 грама, хубаво е да е смесена - телешка и свинска. Между другото, аз не купувам готова, а карам да ми смелят в магазина парчета свинска и телешка плешка. Бъркаш и я раздробяваш, докато стане на зърна.
Към сместа прибавяш 1 водна чаша гореща вода и намаляваш котлона. Посоляваш на вкус, прибавяш подправките и изключваш котлона, когато по-голямата част от водата е извряла.
Пълниш изтърбушените чушки със сместа и подреждаш в тавичка. Ако ти остане смес - изсипваш между чушките. Доливаш още 2 водни чаши гореща вода.
Правилото на ориз на фурна е 1:3 - една мярка ориз - три мерки вода. Това важи за всички манджи с ориз на фурна - пиле с ориз, тиквички с ориз...
Печеш на около 220 градуса, докато водата изцяло се попие от ориза.
Мама пълнеше и по някой друг домат и слагаше домати в сместа, но аз не обичам, защото ми е кисело.
Няма коментари:
Публикуване на коментар