вторник, 9 декември 2014 г.

Миш-маш

Проста и бърза манджа, за която ти трябват 5-6 чушки - може и шарени, червени и зелени, глава лук, консерва белени домати, олио, сирене, магданоз и 3-4 яйца.

Предварително нарязваш лука на ситно, изтърбушваш и нарязваш чушките на по-едричко. 

Слагаш голяма тенджера на котлона. Изсипваш олио, колкото да покрие дъното. Щом се загрее, задушаваш лука 1-2 минути, докато стане прозрачен. Прибавяш чушките и бъркаш непрестанно.  Посоляваш без да прекаляваш - все пак после ще сложиш сиренето.  Когато посолиш зеленчуците докато се задушават, те си пускат собствения сос. Солта разкъсва мембраните на клетките, за това става така.  Но да се върнем към готвенето.

Когато се позадушат и чушките, изсипваш вътре консервата домати. Ако доматите са цели, а не нарязани, трябва предварително да ги нарежеш. Може да ползваш и 2-3 пресни домата, които да настържеш на рендето.

Намаляваш котлона на половин сила и оставяш яденето да поври.  15-20 минути са достатъчни - колкото течността от доматите да се поизпари и сместа да стане по-гъста.  От време на време бъркаш, за да не загори по дъното.

Щом сместа се сгъсти, чукваш вътре яйцата и бъркаш непрестанно. Когато побелеят, дърпаш от котлона и натрошаваш вътре сирене на вкус. Накрая добавяш магданоза.

Някои обичат миш-маша по-гъстичък - като омлет с чушки. Други, като мен, го обичат по-течен, за да си топят от сосчето.  По-гъст = повече яйца.  Може да го приготвиш и с чушки от консерва, но не е същото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар